Pozitivní dopady topinamburu na zdraví

07.11.2013 19:57

Topinambur

Dříve se pěstoval jak k jídlu, tak jako krmivo, zejména lesníky pro černou zvěř. V současné době se začíná její pěstování ve světě opět obnovovat, vzhledem k obsahu dietně příznivého polysacharidu inulinu. Topinambur je tak jako většina zeleniny, z 80% voda. Dále obsahuje uhlohydráty, bílkoviny a minimum tuků. Jsou přirozeným zdrojem vlákniny, esenciálních aminokyselin, vitamínů a minerálních látek. Obsahují kyselinu jantarovou, mléčnou, jablečnou a citrónovou. Z minerálních látek obsahují zejména draslík, hořčík, vápník a fosfor. Dále zdraví prospěšné železo, křemík, mangan, zinek a sodík. Kromě toho hlízy obsahují též vitamíny A, B1, B2, H, C a D. Největším pěstitelem v Evropě je Francie, odkud se do Evropy šířila do konce 16. století jako potravina, kterou později vytlačily brambory.

Topinambury jsou především dietní potravinou, mimořádně vhodnou pro děti, rekonvalescenty a staré osoby, také pro diabetiky. Topinambur obsahuje zhruba 15% uhlohydrátů, konkrétně polysacharidu zvaného inulín – ten dokáže snížit hladinu cukru v těle obdobně jako lidský inzulín. Proto je vhodný i při jiných dietách. Pravidelná konzumace topinamburů má výrazný protirevmatický účinek, mírní žlučové koliky - uvádí činnost žlučníku do harmonie s ostatními orgány. Zmírňuje také těhotenské křeče a nevolnost.  Dále topinambur čistí střevo, neboť žaludkem i tenkým střevem prochází po požití nezměněn, k rozkladu dojde až ve střevě tlustém, kde díky zvýšenému obsahu inulinu dochází jak u lidí, tak i u zvířat k pomnožení užitečných bakterií. Pomáhá také při revmatismu, dále při otocích a celkově při potřebě odvodnění organizmu vzhledem k vysokému obsahu draslíku. Vědecky jsou ale dokázány i další pozitivní dopady topinamburů na zdraví – jako je redukce hladiny LDLcholesterolu, regulace krevního tlaku, detoxikační účinky jater a ledvin, ateroskleróza, dna jakož i dlouhodobá ochrana proti stresu.Topinambury dovedou regulovat menstruaci a snižují riziko potratu, resp. předčasného porodu. Mají také prokazatelný protiastmatický účinek.

Ke zmírnění astmatických potíží se může použít sirup, který se dobře skladuje, je vždy k dispozici a dělá se takto:

250 g dobře opraných a očištěných hlíz

250 g cukru, lepší je hnědý cukr

 

Hlízy nastrouháme na jemném nerezovém struhadle do keramické (porcelánové, skleněné, nerezové) mísy (ne do plastových, dřevěných, terakotových, železných, smaltovaných apod. mís), zasypeme cukrem a dobře promícháme. Necháme dvě hodiny v míse odstát pod utěrkou a pak přelijeme do zavařovací sklenice, uzavřeme bez zavařování a dáme na dva dny do lednice. Pak přes látku nebo velmi řídký filtrovací papír přefiltrujeme, deset minut necháme projít varem a dáme do finální sklenice. Skladujeme v chladnu a temnu. Pozor nepoužívat na jiné problémy, kde jinak obvykle topinambur prospívá.

Zbytek po filtrování můžeme použít jako přídavek do těsta např. na švestkové knedlíky a další sladké pokrmy ze sladkého těsta jako např. sladké langoše, lívance apod.

 

Pro ostatní indikace je doporučována šťáva kombinována z čerstvých šťáv mrkve, topinamburu a celeru nebo petržele:

 

250 g               čerstvé mrkvové šťávy

100 g               čerstvé šťávy z topinamburu

25 g                 čerstvé šťávy celeru pro muže nebo petržele pro ženy

 

Toto množství je pro dávku na jeden den, kterou pijeme po malých doušcích běhen dne. Jejím účinkem se zlepší látková výměna, je přitom výživná a pročišťuje organizmus.