Potraviny s příznivým vlivem na lidské zdraví

19.11.2013 05:35

UDĚLEJTE VE SVÉ LEDNIČCE A SPÍŽI MENŠÍ REVOLUCI! VPUSŤTE TAM SUPERPOTRAVINY, KTERÉ JSOU PŘÍMO NABITÉ PROSPĚŠNÝMI LÁTKAMI. ZABIJETE TAK DVĚ MOUCHYJEDNOU RANOU SKONCUJETE SE STEREOTYPNÍM JÍDELNÍČKEM A ZÁROVEŇ UDĚLÁTE NĚCO PRO SVOJE ZDRAVÍ!

Máte pocit, že nastal čas obohatit svůj nákupní seznam o zbrusu nové potraviny? Objevte jídla a nápoje s mimořádně příznivým vlivem na lidské zdraví! Mánii kolem superpotravin má na svědomí americký lékař Sleven Pratt, který sestavil seznam čtrnácti základních položek (patří na něj například jogurt, krůtí maso, borůvky nebo sója). Od té doby se i další jídla či nápoje hýřící zdravými látkami (obzvlášť fytochemikáliemi) někdy označují jako superpotraviny. Vyzkoušejte zajímavé lahůdky, které se v poslední době často objevují ve výčtu potravin s touto lichotivou nálepkou!

JERUZALÉMSKY ARTYČOK - TOPINAMBUR

Bojujete občas s únavou nebo střevními potížemi? Pak by se vaším věrným společníkem měly stát právě topinambury, které si španělští dobyvatelé v 16. století přivezli od jihoamerických indiánů. Pod exotickým názvem topinambury nebo jeruzalémské artyčoky se skrývají hlízy byliny, které se podobají slunečnici. Obsahují inulin, který příznivě působí na prospěšné střevní bakterie. Díky tomu pomáhá předcházet nepříjemným infekčním průjmům. Za zmínku stojí i vysoký obsah železa, který zmírňuje pocity únavy a vyčerpání. A jak si s topinambury poradit v kuchyni? Čerstvé hlízy ozvláštní zeleninové saláty nebo se dají zpracovávat podobně jako klasické brambory.