Topinambur pro zdraví
Příznivé zdravotní účinky inulinu a vlákniny
Pravidelné pojídání topinamburů má příznivé účinky při revmatizmu, vysoký obsah draslíku činí z topinamburů dobrý odvodňovací prostředek např. při otocích. Hlavní význam pěstování topinamburů spočívá v až šestnáctiprocentním obsahu inulinu - cukru vhodném pro diabetiky, který snižuje hladinu krevního cukru. . Další léčivé účinky, jako například snižování cholesterolu v krvi, regulace krevního tlaku, zlepšování činnosti trávicí soustavy, ochrana jater a ledvin, ale i antistresové či detoxikační účinky byly v poslední době prokázány i vědecky.
Z hlediska potravinářského jsou ceněny hlavně jeho hlízy, a to především pro vysoký obsah inulinu, který z topinamburu činí nízkoenergetickou dietní potravinu. Inulin není člověkem tráven a v zažívacím traktu působí jako vláknina. Jeho konzumace též příznivě účinkuje na snižování hladiny cukru v krvi (na rozdíl od energeticky bohatých potravin s velkým obsahem cukrů, živočišných tuků a škrobů. Blahodárně působí zejména ve stravě diabetiků a osob s jakkoliv oslabenou slinivkou břišní. Přitom je nutné nezaměňovat inulin a inzulin. Inulin je rostlinný polysacharid zcela nezávislý na inzulinu, tedy hormonu slinivky břišní, který řídí hladinu krevního cukru. Pozitivní metabolický efekt inulinu spočívá v jeho minimálním ovlivnění glykémie a v tom, že nezvyšuje nároky na sekreci inzulinu.
Pro svou nízkou energetickou hodnotu a zvyšování pocitu sytosti jsou hlízy topinamburu doporučovány k obohacení jídelníčku při redukčních dietách. jejich pravidelná konzumace působí preventivně i proti některým chorobám souvisejícím s nevhodnou výživou (nemoci kardiovaskulární, dna, revmatismus), mírní žlučové koliky - uvádí činnost žlučníku do harmonie s ostatními orgány. Topinambury mají také prokazatelný protiastmatický účinek.
Jejich blahodárný vliv na zdraví člověka vystihují lidová označení "diabetická brambora, potrava pro zdravá játra a žlučník, prostředek proti žaludečním vředům". Topinambur není ovšem považován za klasickou léčivou rostlinu, ale spíše za dietní potravinu.
Lehká dietní strava z topinamburů je mimořádně vhodná pro děti, seniory, rekonvalescenty po překonaných chorobách, ale i jako pravidelná dietní složka výživy k aktivování přetíženého organismu. Proto se v poslední době zvyšuje spotřeba topinamburů jako dietní zeleniny, která je vyhledávanou lahůdkou i v gurmánských restauracích v zahraničí, například ve Francii, Německu, Rakousku. Hlízy lze jíst syrové nebo tepelně upravené. Topinambur je vhodný i pro zpracování na nízkoenergetické potravinářské výrobky, nápoje, potravinové doplňky i farmaceutické produkty.
Inulin
Inulin je potravinová vláknina, jejíž konzumace přináší řadu zdravotních výhod. Není prakticky trávícími enzymy člověka hydrolyzovatelný, a proto prochází beze zeměn žaludkem i tenkým střevem. Až v tlustém střevě je mikrobiálně fermentován a napomáhá pomnožení užitečných střevních bakterií rodu Bifidus. Ty syntetizují vitamíny skupiny B a podporují absorpci některých důležitých iontů (Ca, Fe). Hlízy jsou doporučovány při redukčních dietách, zvyšují pocit sytosti a zlepšují peristaltiku střev. Vedle lidí s nadměrnou hmotností jsou doporučovány i diabetikům.
Inulin je pro lidský organismkus velmi významný, neboť vytváří zdroj živin a optimální podmínky pro bifidobakterie, chrání tlusté střevo před zánětlivými a nádorovými chorobami, posilňuje imunitní systém, podporuje zvýšenou syntézu vitamínů z jejich prekurzorů, upravuje hladinu glukózy v krvi, snižuje glykemický index potravin, snižuje obsah lipidů a hladinu cholesterolu a zvyšuje absorpci minerálních látek.
Některé tradiční diety doporučují příjem až 20 g inulinu denně. 30 - 40 % populace trpí horší vstřebatelností fruktózy. Z toho hlediska mohou u některých lidí vznikat flatulenční efekty (způsobující plynatost a nadýmání), proto se u nich doporučuje < 0,5 g/pokrmovou dávku. Za optimální dávku inulinu v lidské výživě se považuje 5-10 g/denně.
Čerpáno: Netradiční plodiny pro diabetiky (Eloy Fernández C., Iva Viehmannová a kolektiv)
Zdraví a plní energie po celý rok